måndag 8 december 2008

Kroppens energikällor

Varje dag oroar sig människor för vad de stoppar i sig. De funderar på hur mycket kolhydrater och proteiner de får i sig. Därför ska jag skriva ett inlägg om just kroppens energikällor (proteiner, kolhydrater och fett)


Kolhydrater är kroppens primära energikälla. För det mesta växter som använder kolhydrater för att lagra deras energi. Kedjor av glukos består kolhydrater av. Snabba kolhydrater har kortare kedjo glukos (t ex. socker, godis och vitt bröd). Medellångsamma kolhydrater har däremot lite länge glukoskedjor som till exempel ris och frukt. Och sist men inte minst långsamma kolhydrater har långa kedjor av glukos så som pasta, linser och bönor.


Cellerna använder glukos som deras energikälla. Kolhydraterna kan omvandlas och lagras som fett men det kostar ganska mycket för att kroppen ska kunna göra detta.


Proteiner används som uppbyggnad och reparation av ny vävnad i kroppen, signalering inom kroppen. Fisk, kött och kyckling är goda exempel av proteiner. Protein lagras inte i kroppen, vilket betyder att man inte går upp i vikt av proteiner.


Fett Innehåller dubbelt så mycket energi som protein och kolhydrater. Används till att ge och lagra energi, tillverkning av vissa hormoner, värmeisolering etc.

Inga kommentarer: